Csíkdánfalva

Csíkdánfalva Csíkszeredától északi irányban 21 km-re, a Felcsíki-medence középső részén, az Olt lapályán terül el. A belterület keleti része Oltfalva tízes, a déli falurész a Város vagy Város tízes, a központ a Középtíz (Középszeg) területén alakult ki. A falu a 20. században önállósodott. Tízesein belül az utcák jellegzetes elnevezéseket kaptak, úgy mint: Antalok utcája, Gatyaszár utca, Hadnagyok utcája, Kishegy-szer, Cseréremenő, Középtíz utca stb. A régi szeres település jellegzetes zsákutcás rendszeréből sok megmaradt, és a mai falukép sajátos, megőrzendő értékeinek számítanak.

A Kőd patakán kívül a Hargita lejtőiről a Madicsa, Lok pataka és több kisebb patak folyik le, és a község közepén a Tósára patak, amely egy lecsapolt tó vizesárka. A falu meghatározó helye a Csere-tető a Szent István-kereszttel, ahonnan az egész település látható. A mai település Felszeg, Középszeg, Oltfalva, Várostér, Kishegy és Réj nevű falurészekből áll. Belterületét az országút és a „székely közvasút” szeli át.

A hagyományos falukép látványa főleg a mellék- és zsákutcákban, felhagyott malomárkok látványában és a takaros porták rendezettségében mutatkozik meg.

Faluképvédelmi felmérés (2009)

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.