Crăciunel

Satul Crăciunel se află în valea pârâului Homorodul Mic, la o distanţă de 1 km spre nord de centrul comunei, Ocland, la o altitudine de 530 metri. Limitele naturale sunt definite spre est de muntele Rika, spre vest șirul dealurilor ce creează cumpăna părăurilor Homorodul Mare și Homorodul Mic. Pe aria satului se varsă în Homorodul Mic pârâul Magyarós și pârâul Csűsz.

Localitatea are un sat de vale cu structură adunată cu străzi ramificate. Parcelele au o formă mai liberă, la extinderile mai noi, din sec XIX apare parcelarul de tip bandă, mai ales la extremitățile satului. Aşezarea caselor pe parcelă este pe front stradal. Sura are o poziţie transversală, împărţind curtea de grădină. Alte clădiri gospodăreşti găsim înşiruite în prelungirea casei, sau amplasate pe front mai ales în cazul bucătăriilor de vară.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.