Recsenyéd

Recsenyéd közigazgatásilag Homoródszentmártonhoz tartozik, attól 3 km-re fekszik, a legközelebbi város a 20 km-re északnyugatra található Székelyudvarhely. A falu 480-490 m tengerszint feletti magasságon, a Nagy-Homoród észak-déli irányú völgyében található, dombok által körülvéve.

A település, szerkezetét tekintve, szabálytalan-koncentrikus utcákból álló halmazfalu. A központi részen szabálytalan, a település többi részén szalagparcellák sorakoznak, a székely falvakra jellemző rendszerben. Az utcára merőleges, hosszú telkek utcafronti szélessége 12-18 m. A házak az utcafrontra, helyenként kis előkerttel épültek; a keresztirányú csűr határt képez az udvar és a kert között.

A település fő tengelyei megközelítőleg egyenesek, némi szabálytalanság a terepadottságoknak köszönhető. Az utcák képét az azokat szegélyező elemek határozzák meg, úgy mint a kerítések, kapuk és az épülettömegek.

 

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.