Racu

Cea mai nordică aşezare a Ciucului de Mijloc, este străjuit spre vest de vârful Harghita Racului (1758 m). La nord, printre dealurile „Bogát” şi „Csere-domb” se află defileul de la Racu al râului Olt, limita naturală dintre Ciucul de Sus şi de Mijloc. Vatra satului este pe lunca Oltului, pe malul stâng, la o altitudine de 786 m, pe traseul DN 12, la 11 km nord de Miercurea-Ciuc. Din centru, pe traseul DJ 124 spre est putem ajunge la Satu Nou, Văcăreşti şi Mihăileni.

Satul are o structură de sat de drum cu străzi ramificate. Două axe principale sunt generatoarele principale al satului. Drumul Nord-Sud ce leagă pe orașele Gheorgheni și Miercurea-Ciuc intersectează satul și din asta se ramifică drumul spre Mihăileni. Străzile au o formă şerpuitoare, urmărind firesc denivelările. Parcelarul este tipic satelor secuiești: loturi înguste și lungi se înșiruiesc dealungul drumului. Aşezarea caselor pe parcelă este pe front stradal. Șura are o poziţie transversală, împărţind curtea de grădină. Alte clădiri gospodăreşti găsim înşiruite în prelungirea casei sau amplasate pe front mai ales în cazul bucătăriilor de vară.

Biserica romano-catolică se găsește pe un deal în Gîrciu, având o prezență vizuală caracteristică din sat. De asemenea capela de pe dealul Bogát apare din multe puncte al satului ca și cap de perspectivă.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.