Racu

Cea mai nordică aşezare a Ciucului de Mijloc, este străjuit spre vest de vârful Harghita Racului (1758 m). La nord, printre dealurile „Bogát” şi „Csere-domb” se află defileul de la Racu al râului Olt, limita naturală dintre Ciucul de Sus şi de Mijloc. Vatra satului este pe lunca Oltului, pe malul stâng, la o altitudine de 786 m, pe traseul DN 12, la 11 km nord de Miercurea-Ciuc. Din centru, pe traseul DJ 124 spre est putem ajunge la Satu Nou, Văcăreşti şi Mihăileni.

Satul are o structură de sat de drum cu străzi ramificate. Două axe principale sunt generatoarele principale al satului. Drumul Nord-Sud ce leagă pe orașele Gheorgheni și Miercurea-Ciuc intersectează satul și din asta se ramifică drumul spre Mihăileni. Străzile au o formă şerpuitoare, urmărind firesc denivelările. Parcelarul este tipic satelor secuiești: loturi înguste și lungi se înșiruiesc dealungul drumului. Aşezarea caselor pe parcelă este pe front stradal. Șura are o poziţie transversală, împărţind curtea de grădină. Alte clădiri gospodăreşti găsim înşiruite în prelungirea casei sau amplasate pe front mai ales în cazul bucătăriilor de vară.

Biserica romano-catolică se găsește pe un deal în Gîrciu, având o prezență vizuală caracteristică din sat. De asemenea capela de pe dealul Bogát apare din multe puncte al satului ca și cap de perspectivă.

Studiu privind imaginea satului (2010)

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.