Nagytusnád

Nagytusnád az Alcsíki-medence déli részén, a Csomád északi előterében helyezkedik el. A falu teljes egészében a Tusnád pataka völgyében helyezkedik el. A zárt völgyet két oldalról a tetőn elhelyezkedő szántóföldek övezik. Csak a cinteremmel körbevett katolikus templom és a temető helyezkedik el a falut körülvevő peremen. A keletnyugat irányú völgy Alszeg környékén teljesen kinyílik. Itt találhatóak az Olt szélesebb árterületéhez tartozó Benes és Nyír-kert lápok. A falu feletti peremről szép kilátás nyílik az alcsíki havasokra, valamint délen a Csomád-hegységre.

A szűk völgy miatt a falu tízesei összeolvadtak. A martokat átvágó utak meghatározó utcaképi elemei a falunak. Más, utcaképileg fontos zónákat az épített és természeti környezet milyensége, a feltárulkozó perspektíva-pontok és a terep dinamikája szerint választottuk ki. A telekkiosztást tekintve többnyire a fésűs elhelyezés a jellemző.

Faluképvédelmi felmérés (2009)

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.