Ditrău

Așezarea inclusă în ridicarea topografică iozefină se încadrează în rândurile celorlalte așezări din Gheorgheni, arătând o structură specifică. Se întinde de la vama Piricske, de-a lungul drumului spre Reghin și Târgu Mureș, care merge paralel cu pârâul, cu mori de-a lungul pârâului. Ridicarea franciscană arată o așezare nouă, aerisită, întinsă lângă vechea așezare, iar acest lucru practic nu s-a schimbat până în prezent. Mozaicurile de peisaj mari, poligonale mărginite de străzi au supraviețuit până în prezent. Fosta rută comercială est-vest către Moldova pierde teren în fața drumului de-a lungul Mureșului.

Terenul parcului de astăzi, din fața bisericii mari a fost construit chiar și în timpul celui de-al treilea ridicare militară, fiind eliberat în timpul construcției catedralei, cu un bun simț urbanistic, deschizând o vedere asupra imensei structuri. Nu numai drumul către Moldova și-a pierdut importanța… Morile înșirate pe pârâu ca un șir de perle au dispărut, pârâul apropar că nu este prezent în sat, doar urmele sale. Lărgindu-se în câteva locuri, din locurile de băut lipsesc grăjdarii discutând în timpul adăpării.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.