Csíkszentimre

Csíkszentimre Csíkszeredától 11 km-re, a Dél-Hargita keleti előterében helyezkedik el. Az Olt síkságán, a folyó mindkét partján húzódó falu középkori, Szent Imrének szentelt templomáról kapta a nevét. A település az azonos nevű község központja. Hozzá tartozik továbbá a keletre elhelyezkedő Büdösfürdő. A falu az Alcsíki-medence középső részén, az Olt mellett terül el. Lakosainak száma kb. 2100, a faluban 729 házszám van. A település öt tízesre oszlik. Ezek közül Alszeg, Pálszeg, Sándorszeg és Felszeg az Olt jobb partján, Bedecs a bal partján helyezkedik el.

A folyó közelsége miatt a falut kiterjedt élőhelyek veszik körül. Az Olt mentén lápos területek és kaszálók váltogatják egymást, míg a magasabb területeket földművelésre használják. A falu bármely pontjáról szép kilátás nyílik az alcsíki havasokra és a Csomád-hegységre.

A falu tízesei mai napig jól elkülönülnek egymástól. Ezeket az Olt fölött két híd is összeköti, így egy körbejárási lehetőség alakult ki. A tízeseken belül tanulmányoztuk a meghatározó utcaképi részeket. Ezek az épített és természeti környezet milyensége, a feltárulkozó perspektíva-pontok és a terep dinamikája szerint lettek kiválasztva. A telekkiosztás tekintetében a fésűs vagy halmazos elhelyezés a jellemző.

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.