Csíkmadaras

Csíkmadaras a Csíki-medencében, az Olt két partján elterülő kompakt település. A településen átfolyik a két ágra szakított Madaras patak. A Brassó – Madéfalva – Déda vasútvonal szó szerint kétfele vágja a települést. A szántóföldek javarészt a dombokon terülnek el, az Olt melletti alacsonyabb területek kaszálóként, a községtől nyugatra, a Hargita keleti oldala fele emelkedő területek pedig legelőként vannak hasznosítva. A kiterjedt erdős területek legismertebb része a Madarasi Hargita.

Az 1567-es jegyzékben a községben 30 kaput jegyeznek, szerepel ugyanitt négy adómentes hámoros, hiszen Madaras az erdélyi fejedelemség vasgyártásának jelentős központja. A XVIII. sz.-ban kimerül a vasérc, innentől a település erős fazekasközpont, egészen a XIX sz. végéig, amikor a fazekasság Dánfalvára költözik. A Habsburg Birodalom három katonai felmérésén a község szinte változatlan alapterületű, gyakorlatilag a XVIII. sz. végi állapota megegyezik a XIX. sz. végén rögzített állapotával.

Jól megfigyelhető az a Székelyföldre általánosan jellemző gondolkodásforma, ahogy a templom – védelmi és tűzvédelmi okokból – jól elkülönül a településtől.

Faluképvédelmi felmérés (2014)

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.