Műemlék

Székelyszentléleki múzeumház

 

 

A Tájház a Fehér-Nyikó felsőfolyása vidékén Farkaslaka szomszédságában rejtőzködő Szentlélek falu bejáratánál, a műemlék római katolikus templom előtti bekerített telken található. 1976-ban Balázsi Dénes tanár kezdeményezésére és vezetése alatt a Bíró utca 82. szám alatti faházát Farkaslaka község Önkormányzata megvásárolta, és a falubeli ács és kőműves mesteremberek valamint a lakósság önkéntes hozzájárulása révén szakszerűen lebontotta és felépítette a Templommezején a hajdani Gyümülcsfaiskola területén.

A telek (élet) bejáratát a malomfalvi László Ferenc és neje Bálint Borbála által 1848-ban állított nagy kötött galambbúgos kapu díszíti. A kadicsfalvi Kovács Benedek stílusára ismerünk a faragás motívumai után.

A Tájház az udvarhelyszéki (Hargita aljai) zetelaki háztípussal mutat nagyon közeli rokonságot. Az elsőház (itt az utca felőli) a mindennapi élet színtere, itt nem a tisztaszoba szerepét tölti be, ahogyan a vidékre jellemző. Amire büszkék: a bogárfalváról származó udvarhelyi zöldcserepes góc, az abásfalvi festett saroktéka (1854), a bemetszett faragással díszített ácsolt szuszékládánk (1847), a festett felakasztós tálasunk (1864), az 1891-es festett vetett ágybtünk. Udvarhelyszéki ritkaság a varrottas ágybütnk (1807 Álbét Ana- felirattal).

Az ereszből balra nyílik a hátsóház (itt tisztaszoba) ajtja. A hagyomány szerinti berendezésekből kiemelendők: a Bereczki Zsigmond féle 1884-es góc (cserepes), az 1783-as mélyített faragású hozományosláda, 1807-es szászos mintájú, festett hozományosláda, 1850-es abásfalvi/almási saroktéka, a csehétfalvi stílizált kigyós saroktéka, a festett-virágos tálas-kendőszeg (1840) a korondi cserépedényekkel és más korabeli kerámiákkal.

A tájház hivatalos megnyitója a Nyikó menti folklórfesztivál keretében történt 1977. május 9-én.

 

 

MEGOSZTÁS