Biserica unitariană fortificată din Dârjiu
Complexul de monumente din apropierea oraşului Odorheiu Secuiesc face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. A fost construit în secolul al XV-lea, în timp ce pereţii de fortăreaţă sunt din secolul al XVII-lea.
Cele mai preţioase valori ale monumentului sunt reprezentate de picturile murale din secolul al XV-lea, dintre care fără îndoială cea mai importantă este seria de picturi care prezintă legenda Sfântului Ladislau, care a fost realizată în anul 1419 la comanda fiului lui Ungi István şi care este una dintre picturile murale despre Sf. Ladislau care s-au menţinut într-o stare foarte bună
Biserica-cetate are trei unităţi: turnul, zidul de cetate şi biserica.
Pe partea interioară a pereţilor de cetate au fost construite metereze, care în anul 1788 au fost demontate, atunci când nu mai exista nevoia de protecţie. Zidul este interesant pentru că pe partea interioară s-au construit hambare, unde sătenii puteau să-şi păstreze bunurile şi unde erau depozitate cerealele. Turnul a fost utilizat pentru a stoca carne afumată şi slănină.
Printre atracţiile bisericii se numără cărămida cu scriere runică secuiască care a fost găsită în anul 1929 şi pe care se poate vedea inscripţia şi în zilele noastre. Profesioniştii datează crearea acestei cărămizi în perioada dintre 1274 şi 1431. Conţinutul inscripţiei este supus discuţiei, o versiune a textului fiind: ”Miklós Derzsi apa-pap” (Miklós Derzsi tata-preot).
Bolta sanctuarului este decorată cu pietre sculptate. La dreapta de la amvon, deasupra scaunului preotului, pe două chei de boltă sunt sculptate două feţe cu expresii batjocoritoare. După acestea, pe prima cheie de boltă se poate vedea stema secuimii, iar pe cea de-a doua un plug sculptat în interiorul unui blazon. Pe ce de-a treia cheie de boltă este stema familiei Petky, care a jucat un rol important în construirea bisericii.