Műemlék

Római katolikus templom – Csíkménaság

sec. XV - XIX

 

Csíkménaság falu a csíki medencében található, Csíkszeredától 25 km-re, egy viszonylag rejtett völgyben.
A falu első említése 1567-ből, a templom pedig 1583-ból származik. Ez a kevés templom egyike a környéken, amely nem jelenik meg a 16. századi pápai jegyzékben.

A jelenlegi templom egy régi 15. századi templom helyén épült (római stílusban) gótikus stílusban átépítve. A templom első feljegyzése 1583-ból származik, azonban jóval régebbi, sok kutató egyetért abban, hogy a XIII. század első feléből származik. Ma a dél-csíki régió egyik legértékesebb műemléke.

A templom legrégebbi része egy rozettás ablak a templom sekrestyéjében, a legszebb római stílusban. A régi templomtól származik, amely ezen a helyen a 11. és 13. század között létezett. A templom más, az adott időszakra jellemző, különleges szépségű elemeket is tartalmaz. A templom másik sajátossága a korai gótikus időszak freskói, később átalakítva, 1455-ben, a mennyezetfestés évében.

Az 1543-ban épült gótikus oltárt Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kincstárában őrzik, az állandó kiállítás figyelemre méltó darabjaként. Az oltárkompozíció festményeit 1520 körül festették Albrecht Dürer metszetei után. A sebesült katona szobra, Szervátiusz Jenő szobrászművész alkotása, amely a temető déli bejáratánál található, az első világháború hőseinek szentelt emlékmű.

 

 

ÉPÍTVE

XV. - XIX. sz.

HELYSÉG

Csíkménaság

KÓD

HR-II-m-A-12748.01

CÍM

460 szám

MEGOSZTÁS

360° Panorámakép

Képek