Monument

Mănăstirea Franciscană – Lăzarea

 

Mănăstirea și biserica franciscană din Lăzarea au fost construite pe latura de sud a dealului Szármány, unde, conform tradiției și potrivit scriitorului istoriei Ordinului Franciscan al Transilvaniei, József Győrgy, se aflau cinci capele în formă de cruce și înconjurate de ziduri puternice de protecție, construite de unul dintre strămoșii contelui Lazăr ca urmare a unui vis. Din 1665 până în 1669, șef al mănăstirii a fost István P. Taploczai. Clădirea rudimentară a mănăstirii a fost construită în vremea lui, transformând cea mai mare dintre cele cinci capele, Capela cu hramul Sfintei Fecioare Maria, într-un paraclis al mănăstirii. Construcția părții actuale a mănăstirii și a turnului bisericii din piatră a fost începută de Ferenc P. Kálmándi în 1690, partea de vest a mănăstirii a fost construită de Dániel P. Veress în 1712.

Din 1951 până la schimbarea regimului, autoritățile statului au folosit clădirea mănăstirii în diverse scopuri agricole. Din 1974, mănăstirea a fost folosită de Tabăra Artiștilor Județene Harghita timp de 25 de ani pe bază de contract.

P. Papp Asztrik a lucrat aici pentru o scurtă perioadă în anii ’60. Din august 1978, P. Kádár Kálmán István a preluat sediul constituțional (atât cât a putut, deoarece nu putea folosi decât două camere) și l-a condus până în 1997. A fost urmat de părintele Béla Ervin P. Ferencz, care până în 2013 a fost un atent păzitor al mănăstirii. În prezent, părintele Laczkó-Dávid Anaklét îndeplinește aceeași sarcină.

În curtea mănăstirii se află Casa de copii a Fundatiei Sf. Francisc din Deva. În zilele noastre, mănăstirea și biserica sunt, prin urmare, îngrijite de călugării franciscani. Mănăstirea și împrejurimile sale oferă un loc bun şi potrivit pentru o retragere liniștită, pentru practica spirituală, fie individual, fie în grup.

Din 1700 până în prezent, 44 de franciscani au părăsit satul. 53 de călugări franciscani se odihnesc în cripta bisericii mănăstirii și în pământul bisericii, printre care și personalități celebre precum János Kájoni, Mansvét Lukács, Anaklét Gurzó sau Ervin Ferencz. Biserica mănăstirii este și loc de pelerinaj, biserică religioasă, mai ales în timpul celor nouă devoțiuni de marți, iar aici se ține pelerinajul de Kis Somlyó în marțea de Rusalii.

SHARE

Panoramă 360°