Műemlék

Fa harangláb – Siklód

 

 

Az Etéd községhez tartozó Siklód református templomának műemlékként nyilvántartott különleges szépségű fa haranglábát Csíkfalvi Csók János építette 1784-ben.

A vaskos tölgyfából, igényesen ácsolt harangláb a magaslaton elhelyezkedő cinterem délnyugati sarkában található.

A szokásostól eltérő módon a harangláb egy gondosan kiképzett, faragott kváderkövekből szárazon rakott talapzaton helyezkedik el. A harangláb 25 osztatú gerenda rácsszerkezete egy háromszintes körbefutó talp-koszorúgerendához kapcsolódik. Az ereszoszlopok felső, könyöklő fölötti részei díszesen faragottak három nézetre. A toronytörzset 12 külső és 4 belső függőleges tölgyfaoszlop alkotja, melyeket több gerendát átfogó András-kötések merevítenek. Harangházában jelenleg két harang található. A sisak bádogfedésű, a négy ablakkal ellátott harangház deszkaborítású, a szoknyarészen a zsindelyezett, míg a szoknya alatti lábazati rész deszkázott.

A mesterember a környéken több haranglábat is épített (a siklódi társa az udvarhelyszéki Kecsetben áll). Az idők folyamán az építmény többször is felújításra szorult. Legutolsó javítása 2005-ben történt.

ÉPÍTVE

1784

HELYSÉG

Siklód, Etéd község

KÓD

HR-II-m-B-12981

CÍM

242 szám

MEGOSZTÁS

360° Panorámakép