Monument

Conacul Emeric Adorján – Armășeni

 

Armășeni se află la cca. 25 km de Miercurea Ciuc în județul Harghita, la marginea de est a bazinului Ciuc. Casa Adorján a fost construită în 1797 de sergentul Imre Adorján, apoi poarta a fost ridicată în 1828 împreună cu fiul său Imre Adorján Jr. În 1835, Imre Adorján Jr. și soția sa au reconstruit casa, dându-i forma actuală.

Clădirea grapei, construită pe o fundație de piatră deasupra pivniței de piatră a Casei Adorján, aparține tipului cel mai dezvoltat de case de streașină din Ţinutul Secuiesc.

Casa familiei Adorján, a călărețului secuiesc din Miercurea Ciuc și poarta acoperită au fost declarate monumente în 1955. Casa rezidențială a fost remarcabilă încă din anii 1950 prin decorațiunile sale sofisticate de fațadă, tavanul și accesul special în pivnița arcuită.

Casa nu a mai fost locuită din anii 80, starea ei s-a deteriorat constant. Soarta monumentului a fost îmbrățișată de Asociația pentru Protecția Monumentelor Csíki. Au cumpărat casa și poarta în 2001, iar în 2003 și 2004 au refăcut structura casei și acoperișul prin licitații.

SHARE

Panoramă 360°