Monument istoric

Biserica reformată – Mugeni

 

Clopotnița de o frumusețe excepțională a Bisericii Reformate din Șiclod, comuna Atid, înregistrată ca și monument, a fost construită în anul 1784 de către Csíkfalvi Csók János. Inscripția aflată pe pervazul de sub fustă afirmă acest fapt: ”TSIKFALVI TSOK JÁNOS A FOST MAESTRUL ACESTUI TURN DE LEMN, AȘEZAT CU AJUTORUL UNOR ÎNTREGI ECLESII, GLORIE LUI DUMNEZEU PENTRU ÎMPLINIREA ACESTUI FAPT / AJUTORUL MAESTRULUI FU MAESTRUL DE ATUNCI, AL CĂRUI NUME ESTE BOKOR JÁNOS ȘI A ÎNCEPUT CONSTRUIREA ÎN 84 ÎN ACEST LOC AL LUI DUMNEZEU. ” ( Din însemnările lui Debreceni László aflăm că inscripția a continuat: ” SLAVĂ ȚIE...”, dar el a menționat doar de inscripții pictate nu și de cele sculptate.

Clopotnița dulgherită pretențios din stejar masiv este situată în colțul de sud-vest al țintirimului de pe deal. În mod neobișnuit, ea este așezată pe un piedestal atent sculptat din pietre de construcție, puse pe uscat. Structura de grilaj cu 25 de repartizări ale clopotniței este conectată la o grindă coroană de bază cu 3 niveluri. Părțile superioare de deasupra cotului stâlpilor de streașină sunt bogat sculptate cu trei diferite panorame.

Trunchiul turnului este alcătuit din 12 coloane verticale externe (de stejar) și din 4 interne ce sunt fixate cu mai multe legături-András. Momentan în casa clopotniței sunt situate două clopote. Casa clopotniței cu acoperișul de tinichea, dotată cu 4 ferestre, este acoperită cu scîndură, partea fustei cu șindrilă, pe când partea de sub fustă are parțial scândură. Meșterul a construit mai multe clopotnițe în împrejurimi. În timp, construcția a fost renovată de mai multe ori. Ultima dată a fost reparată în 2005.

DATARE

1784

HELYSÉG

Șiclod, comuna Atid

KÓD

HR-II-m-A-12813.01

CÍM

Șiclod Nr.242

SHARE

Panoramă 360°