Monument

Biserica romano-catolică – Lăzarea

 

Biserica romano-catolică din Gheorgheni este unul dintre frumoasele monumente ale perioadei romanice și ale goticului târziu, fiind trecută ca monument în lista oficială a monumentelor județului Harghita. Prima biserică din sat a fost construită în anul 1235, într-un loc numit în mod tradițional Mina, unde se extragea marmură. În secolul al XV-lea, a fost construită o biserică gotică pentru a înlocui biserica romanică.

Anul 1400 este gravat în piatră pe latura de sud a bisericii, indicând probabil data reconstrucției. Clădirea este formată din trei părți distincte: sanctuarul, nava principală și turnul. Biserica este înconjurată de un zid înalt de piatră.

Turnul, construit în 1488, are trei clopote: mare, mediu și mic, iar acum sunt alimentate de un motor. Clopotele au ferestre uriașe și ceasuri deasupra lor. În ultimii ani au refăcut pardoseala, au instalat centrală termică, s-a montat un nou sistem de amplificare, au făcut bănci noi și au renovat orga.

Biserica găzduiește o bucată dintr-o cristelniţă din gresie din secolul al XIII-lea, expusă la Muzeul de Istorie din București. În podul vechi al sacristiei se află un decor special de perete medieval cu figura unui câine care alergă. Membrii familiei Lazăr sunt înmormântați în biserica de jos. În fața bisericii sunt cruci de piatră prețioasă, cea mai veche datând din anii 1660.

SHARE

Panoramă 360°