Műemlék

Adorján Imre kúria – Csíkménaság

Csíkmenaság Hargita megyében, Csíkszeredától kb. 25 km-re, a Csíki-medence keleti peremén fekszik. Az Adorján-házat 1797-ben id. Adorján Imre őrmester építette, majd a kaput fiával, ifj. Adorján Imrével együtt 1828-ban állítatták. 1835-ben ifj. Adorján Imre és felesége újraépíttette a házat, ezzel megadva jelenlegi formáját.

Az Adorján-ház kőpince fölé, kőalapozásra épített boronaépület, mely a székelyföldi ereszes házak alaprajzilag legfejlettebb típusához tartozik.

A csíkmenasági székely lófő Adorján-család házát és a hozzátartozó fedett, kötött nagykaput 1955-ben műemlékké nyilvánították. A lakóházat igényes homlokdíszei, födéme és különleges íves pincelejárója tette már az 50-es években is figyelemreméltóvá.

A házat a 80-as évek óta nem lakták, állapota folyamatosan romlott. A műemlék sorsát a Csíki Műemlékvédő Egyesület karolta fel. 2001-ben megvásárolta a házat és a kaput, majd pályázatok útján 2003-ban és 2004-ben sikerült elvégezni a házderék és tetőszerkezet helyreállítását, valamint a tető újrafedését.

MEGOSZTÁS

360° Panoráma