Lueta

Lueta este situat în valea Homorodului Mic, la poalele unui platou vulcanic de la marginea de vest a Munților Harghita, la o altitudine de 600-700 m deasupra nivelului mării. Nucleul istoric al așezării este de tip adunat, străzile mai noi au deja o strucutră mai regulată.

1/3 din casele rezidențiale din sat sunt construite din lemn. Planul de etaj al caselor din lemn și al caselor din piatră este similar. Aspectul exterior însă arată o imagine complet diferită, care se datorează naturii materialului de construcție. Din punct de vedere cronologic, casele din lemn au fost primele, dar casele din piatră s-au păstrat mai bine. Casele din lemn au fost întotdeauna construite pe fundații înalte de piatră. Aceasta a fost pretinsă de panta puternică a terenului. O casă așezată perpendicular pe pantă, care se sprijina pe teren cu ​​o parte, a primit o fundație înaltă sub partea sa orientată spre pantă. Aici a venit pivnița, care a fost înlocuită ulterior de bucătăria de vară, împingând pivnița mai departe în pământ. Astfel, s-a format un subsol cu ​​două divizii și apoi un subsol cu ​​trei divizii. Acest lucru a devenit atât de obișnuit încât, atunci când casa a fost construită pe un teren plan, s-a construit un subsol complet din piatră, unde se aflau bucătăria de vară, pivnița, spațiu de depozitare. Planul etajului nivelului de trai este în cea mai mare parte cu trei divizii, tipică întregului Ținut Secuiesc. Desigur, este prezent și planul de etaj cu couă divizii (case ale oamenilor mai săraci).

Pereții au fost tencuiți în interior și în exterior. Culoarea varului era inițial alb și albastru deschis, astăzi dominând nuanțele bej, verzui. Structura acoperișului cu streașină suspendată a fost destul de curând înlocuită de o structura cu streașină sprijinită, care este caracteristică caselor de piatră și se poate explica prin influența lor. Forma acoperișului a preluat modelul săsesc de acoperișuri de șa și trunchiate, care au venit în același timp cu răspândirea țiglelor, dar există și un număr mare de acoperișuri vechi frontonate.

Târnațul din lemn, care împodobește fațada longitudinală a casei, orientată spre curte, oferă o vedere caracteristică și plină de viață caselor înalte din lemn care par a fi etajate. Scările acoperite pornesc întotdeauna din interiorul curții (conexiunea cu curtea gospodărească este mai importantă decât primirea oaspeților), scările sunt închise cu uși de verandă din zăbrele ornamentate.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.