Kápolnásfalu

Kápolnásfalu a Hargita-hegység nyugati platóján helyezkedik el, hegyek között, 800-900 m közötti tengerszint feletti magasságon. Enyhe délnyugati lejtésű területét mély, észak-keleti irányú eróziós völgyek tagolják. Vízrajzi szempontból a település a Kis-Homoród vízgyűjtő területén található. A település képét a falutól északra elhelyezkedő Hargita látványa uralja.

A település szerkezete sugaras halmazfalu, központja a templom, innen hálóznak szét a falu fő utcái, átszelve a Kis-Homoród és Csonka-patak folyását, illetve az Udvarhely–Csíkszereda útvonalat. Az észak-déli irányú főtengely a patak mentén alakult ki. A főbb utcákra merőlegesen helyezkednek el a hosszú, keskeny telkek. Kápolnásfalu portáira az utcavonalas beépítés jellemző. A csűr a legtöbb esetben keresztirányban helyezkedik el, elválasztva az udvart a kerttől, de egyes esetekben, főként kisebb telkeken, a házzal párhuzamosan, azzal szemben épült.

A keleti domboldalon helyezkedik el a község temetője, ahová ellátogatva az egész falut be lehet látni, amint a völgyben elsimul. A termőföld gyenge minősége a sziklás talaj miatt van, mely helyenként előbukkan, beépítetlen foltokat kepézve a település szövetében. Látványos a nyugati sziklafalas terep, ahonnan szép rálátást kapunk a falura és környezetére. Mikor egy dombtetőről ránézünk a falura, a legerősebben kirajzolódó egységet a csűrsorok adják, hosszan egymás mellett vagy egymással párhuzamosan alkotva a „tetősík tengert”.

Tanulmányok

Képek

KATEGÓRIÁK:

AZ ÖN HOZZÁSZÓLÁSA

Maximum feltölthető fájlméret: 15 MB. Feltölthető fájltípusok: kép, dokumentum. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.