Monument istoric

Biserica romano-catolică „Zămislirea Sf. Fecioare” – Armăşeni

Satul Armăşeni se află în bazinul Ciucului, la o distanţă de 25 km de Miercurea-Ciuc, într-o vale relativ ascunsă.
Prima menţiune a satului este din 1567, iar a bisericii din 1583. Este una dintre puţinele biserici din zonă care nu apare în dijmele papale din secolul al XVI-lea.

 

Biserica actuală a fost construită pe locul unei vechi biserici (în stil romanic) din secolul al XV-lea reconstruită în stil gotic. Prima atestare documentară a bisericii datează din 1583. Biserica însă este mult mai veche, mai mulţi cercetători sunt de acord că datează din prima jumătate a secolului al XIII-lea. Azi este una din cele mai valoroase monumente eclesiastice din Ciucul de Jos. Piesa cea mai veche a bisericii este o fereastră cu rosetă din sacristia bisericii, în cel mai frumos stil roman. Aceasta a fost preluată din biserica veche care a existat în acest loc din secolele XI-XIII. Biserica mai conţine şi alte elemente specifice acelei perioade, de o frumuseţe aparte. O altă particularitate a bisericii sunt frescele din perioada goticului timpuriu, modificate ulterior, în anul 1455, anul pictării tavanului.

 

Altarul gotic construit în 1543 , din anul 1915 este păstrat la Budapesta, în tezaurul Muzeului Naţional Maghiar, fiind o piesă remarcabilă a expoziţiei permanente. Picturile din componenţa altarului au fost pictate în jurul anului 1520 după gravuri ale lui Albrecht Dürer. Statuia ostaşului rănit, opera sculptorului Szervátiusz Jenő, amplasată la intrarea sudică a cimitirului este un monument dedicat eroilor primului război mondial. Este un monument conform registrului monumentelor judeţului Harghita.

DATARE

sec. XV - XIX

HELYSÉG

Armăşeni

KÓD

HR-II-m-A-12748.01

CÍM

Armășeni nr.460

SHARE

Panoramă 360°

Imagini