Mădăraș

Mădăraş se află în Depresiunea Ciucului. . Este o aşezare compactă, care se întinde pe ambele maluri al râului Olt. Comuna este traversată de părăul Madaraş, care se bifurcă în zona satului. Aşezarea este tăiată în două de linia de cale ferată Braşov- Siculeni – Deda. Terenurile arabile se găsesc pe dealurile din jurul satului, terenurile mai joase din zona Oltului sunt folosite ca fâneţe, iar păşunile şi pădurile comunei se întind la vest de comună, pe versantul estic al Harghitei, şi includ vărful Mădăraş-Harghita.

Comuna este atestată în 1567, cu 30 de porţi . Tot aici se menţionează şi furnalul, Mădăraş fiind unul dintre puţine locuri din Transilvania, unde în evul mediu se producea fier. În secolul XVIII, odată cu diminuarea materiei prime, mineritul dispare, iar localitatea devine unul dintre centrele de olărit din Transilvania. La sfârşitul sec. XIX dispar şi olarii din sat, activitatea fiind continuată la Dăneşti.

Este de remarcat că pe toate ridicările topografice ale Imperiului Habsburgic comuna are cam acelaşi extindere, situaţia din a doua parte a secolului XVIII corespunde cu situaţia din a doua parte a secolului XIX.

Pe hărţile militare putem observa distanţarea bisericii faţă de comună (din motive de apărare şi securitate la incendiu) atât de caracteristică pentru aşezările secuieşti de epocă.

Studiu privind imaginea satului (2014)

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.