Chedia Mare

Satul Chedia Mare, cu suprafață de 18.12 ha,  aparține de comuna Şimoneşti. Împreună cu satul-soră Chedia Mică, se regăsește în vestul comunei, în zona depresionară învecinată cu Depresiunea Cristurului Secuiesc, la cca 8km de oraşul Cristuru Secuiesc, făcând parte din grupa de dealuri Subcarpații Târnavei Mici. Parte a bazinului hidrografic al Târnavei Mari, Chedia Mare se găsește într-o zonă cu probleme în asigurarea apei potabile, datorită secării pârâului Kede. În subteranul localității şi în împrejurimi se găsesc gaze naturale, exploatate la începutul anilor ’80. Profilul aşezării este zoo-agricol, activitățile agricole şi de creştere a animalelor făcându-se pentru întreținere personală şi nu ca activitate comercială.

Satul Chedia Mare este un sat de vale cu o structură ramificată. Vatra satului, compusă din clădirile cu destinație publică: şcoala şi centrul comunitar se regăsesc la intersecția celor două ramuri de circulație, în timp ce bisericile, una din ele nefolosită, au o poziție excentrică, la marginea de vest, respectiv în est, în afara satului. Construcțiile sunt dispuse într-o structură parcelară cu interspatii, cu casele dispuse fie pe stânga, fie pe dreapta, cu poziționarea preponderent perpendiculară pe axul drumului. Aceasta poziție pe lot generează un front stradal neregulat, ritmat de grădini, livezi şi parcele libere. Șura are o poziţie transversală, paralelă cu strada, separând lotul în două spații: curtea și grădina. Alte clădiri gospodăreşti precum anexe pentru depozitare şi WC-uri de curte sunt dispuse în zonele dinspre spatele loturilor, în timp ce fântânile, cuptoarele şi bucătăriile de vară sunt în curtea din față.

Studii

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.