Crișeni

Localitatea Crişeni, cu o suprafață de cca 88.76 ha, este situată în comuna Atid, județul Harghita reprezentând hotarul de vest cu județul Mureş. Face parte din bazinul hidrografic al Târnavei Mici, dezvoltându-se pe valea pârâului Cuşmed, la o altitudine de cca 600 m deasupra nivelului mării, în depresiunea Magherani-Atid, formațiune a Subcarpaților Târnavei Mici. Zona este predispusă la eroziune, fiind necesare lucrări de sistematizare pe cca 1.5 km în dreptul localității. Accesul la Crişeni se face dinspre județul Mureş, prin localitatea Sângeorgiu de Pădure, față de care se situează la 14.km, si dispre Atid. Drumul cu peisaje pitoreşti, ce trece pe lângă lacul Bezidu Nou, este numit şi Drumul Zânelor, legendele locale povestind cum acestea au obiceiul de a ademeni călătorii cu frumoase cântece, sau a-i speria. Profilul economic principal al aşezării este cel zoo-agricol, cel secundar fiind de exploatare al lemnului şi servicii – turism. Satul a devenit cunoscut datorită meştesugului de împletire al pălăriilor de paie, cunoscut acum de toți locuitorii săi. În anul 2001 a fost chiar înființat un muzeu al pălăriilor de pai, ce atrage anual câteva mii de turişti.

Satul Criseni este un sat cu o structură liniara, cu dezvoltare ramificata, dintr-un punct central de răscruce, în lungul drumului principal, pe direcția E-V. Nucleul sau vatra satului este situat aproximativ în centrul geometric al aşezării, la intersecția celor două drumuri, demonstrând o evoluție echilibrată în timp. Zona centrală concentrează şi azi principalele clădiri publice şi de servicii, biserica, şcoala şi centrul comunitar. Odată cu creşterea demografică, satul s-a extins şi pe drumurile laterale desprinse din acesta. Construcțiile sunt dispuse într-o structură stradală tip banda cu casele dispuse si pe stanga si pe dreapta, cu poziționarea preponderent perpendiculară pe axul drumului. Aceasta poziție pe lot generează un front stradal in pieptene (în anumite zone neregulat), ritmat de portile traditionale. Șura are o poziţie transversală, paralelă cu strada, separând de grădină. Alte clădiri gospodăreşti precum anexe pentru depozitare şi WC-uri de curte sunt dispuse în zonele dinspre spatele loturilor, în timp ce fântânile, cuptoarele şi bucătăriile de vară sunt în curtea din față.

Documente

Fotografii

COMENTARIUL DVS.

Dimensiunea maximă a fișierului încărcat: 15 Mo. Fișiere încărcabile: imagine, document. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.